Välkommen till vår monter på Bokmässan i Göteborg 27-30 september!

Vi finns vid Café Skriva, i monter F02:55 (samma plats som förra året). Kom hit och fika, lyssna på föredrag vid Skriva-scenen och framförallt – besök oss! I vår monter har vi många lanseringsfester under fredag-söndag och under alla dagar har vi föredrag om skrivande och om vad litterära konsulter kan hjälpa författare och förlag med! Vi erbjuder också speedcoaching av dina texter, 1:a kapitelanalyser och rådgivning för dig som skriver. Välkommen att träffa våra litterära konsulter och de författare som deltagit i vårt projekt ”Från bokidé till bokmässa” under året.

Här är vårt program – med reservation för ändringar!

Program torsdag 27 september

Under hela dagen

I vår monter: Rådgivning till författare, miniföreläsningar om skrivande, speedcoaching och 1:a kapitelanalyser.

Här kan du föranmäla ditt intresse för kostnadsfri textrespons!

Kl 12.30

Stora SKRIVA-scenen:

Föredrag om hur Litterära Konsulter kan hjälpa författare och förlag

Kl 13.30

Våga väcka Ordlust – Gör lärandet lustfyllt och låt barnen lära sig av bara farten.

Mia och Kris vill ge pedagoger kreativa idéer för att inspirera barn till att leka med språket och utveckla läs- och skrivlust på ett otvunget sätt.

Kris Kite Stenmark är redaktör och initiativtagare till De magiska tjugonio en bokstavsvärd, ett unikt projekt där 29 illustratörer och 29 författare gått samman och skapat en annorlunda, brokig och färgsprakande alfabetsbok. Hon jobbar nu på en uppföljning med siffror och matematik.

Mia Mellström är aktuell med inspirationsboken Koka Poesi – att skriva dikter för och med barn och barnboken Gulnäsa – Äventyr i Spännings-spannen. Böckerna, som kantas av ordlekar, väcker nyfikenhet och lockar till språkglädje.

Både Kris och Mia arbetar som Litterära konsulter.

Program fredag 28 september

Under hela dagen

I vår monter: Rådgivning till författare, miniföreläsningar om skrivande, speedcoaching och 1:a kapitelanalyser.

Kl 10.30

I vår monter – såhär kan vi hjälpa förlag

Kl 13.00

Föreläsning: När är det dags att skicka manus till lektör? Anna-Carin Svanå, diplomerad lektör, berättar vad du behöver tänka på.

OBS ny tid 16.00

Bokpresentation av en högaktuell politisk thriller – Hatarna av Ulf Bergström

Ulf Bergströms debutroman Hatarna är den första boken i serien om Säpo:s Nina Sandstedt. Han är utbildad vid College of Europe, har varit pressekreterare hos dåvarande finansminister Bosse Ringholm, arbetat på två EU-myndigheter, pratar fem språk och är f.d. operasångare. Hatarna har kallats årets mest kontroversiella politiska thriller.

Anmäl dig till evenemanget här!

 

Kl 15.40

Lektören Erica Eklund samtalar med författaren Anette Selberg om hur det kan vara att lämna ifrån sig en personlig text till en lektör. Anette skriver självbiografin Cancermamman – gravid med livet som insats och berättar om samarbetet med Erica samt bjuder på ett kort avsnitt ur sin kommande bok.

Kl 16.30

Kris Kite Stenmark berättar hur vi arbetat med omslag och sättning i projektet ”Från Bokidé till Bokmässa”

Kl 15.00

Bokpresentation av Bertil Begander

Familjethrillern SVEKET är en gripande berättelse, byggd på sann historia, om en pappa som slåss mot det svenska rättssystemet om rätten till kontakt med sin egen älskade son. Kommer hans brustna hjärta någonsin att läkas?

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö. Under sina 25 verksamhetsår har han i huvudsak arbetat med familjerätt. SVEKET är hans debutroman.

Här kan du föranmäla dig till evenemanget

Program lördag 29 september

Under hela dagen

I vår monter: Rådgivning till författare, miniföreläsningar om skrivande, speedcoaching och 1:a kapitelanalyser.

Kl 10.00

BOKLANSERING!

Jag skriver mig bort från dig nu av Katarina Petersmo (Smack Förlag)

En roman om den första stora förälskelsen. Texten är för dig som är ung och gillar att läsa om kärlek, relationer och kreativitet. Men även för dig som är vuxen och vill minnas en tid som är fylld av drypande skam och lyckorus, en tid då känslorna värker i hela kroppen.

Om boken

Kärlek gör dig korkad, det är som att ta droger. Allt du ser silas genom ett rosa filter, säger Fanny i sin videoblogg. Nina kan inte låta bli att titta. De går i samma gymnasium och hela skolan pratar om vloggen.
Nina har varit ihop med Joel i två år och åtta månader. Han är hennes stora kärlek. Det finns bara ett problem. När han festar blir han helt förändrad. Kanske är det Ninas fel. Hon känner sig så tråkig. Varför är inte hon som andra tjejer, som kastar av sig kläderna och badar i sommarnatten? Varför är hon inte lite mer som … Fanny?
När Nina följer Fannys råd så förändras allting. Hon börjar testa sina gränser på ett sätt som vänder upp och ner på hela tillvaron.

Jag skriver mig bort från dig nu är en roman om mod, kreativitet och förälskelse. Om att försöka hitta sig själv först, innan man förlorar sig i någon annan.

Om Katarina Petersmo

Jag är frilansande copywriter och skribent. Bor i ett vitt hus i Valbo, med en lockig hund och en familj som får mig att skratta varje dag. Jag är hemmakär men blir lycklig av turkosa hav. Är en sån som fyller trädgården med pioner varje vår fast jag egentligen inte har någon talang för sånt. En drömmare.
Att skriva är det bästa som finns och jag älskar när texten får mig att uppleva och känna saker. Det spelar ingen roll om det handlar om romaner, reportage eller reklamtexter. Känslan är det viktiga, vad orden gör med oss. Det är därför jag skriver.

Här kan du anmäla dig till Katarinas bokrelease i vår monter!

 

Kl 10.40

Föreläsning: Vad gör en lektör? Hur jobbar vi och vad kan du som författare förvänta dig?

Kl 11.00

Föreläsning: Vad gör en redaktör? Hur jobbar vi och vad kan du som författare förvänta dig?

Kl 12.00

Föredrag på SKRIVA-scenen

Egenutgivning och alla de roller som behövs

Som egenutgivare behöver du ta många beslut! Ska du göra allting själv, bli din egen projektledare och anlita ett team med proffs eller anlita en projektledare som håller i alla delar av utgivningen? Här berättar vi om vilka steg som behöver tas, så du får ett bra underlag för hur ditt egenutgivning ska planeras.

Kl 12.30

BOKLANSERING!

Varför skriver du? – En bok om skrivlust och författardrömmar i vår tid av Ulrika Josefsson (Antima Förlag)

I den här boken söker jag förklaringar till varför så många har skrivlust och författardrömmar just nu. Med en djupdykning i inre och yttre drivkrafter fördjupar jag bilden av det stora skrivintresset och ger nya perspektiv på ditt och andras skrivande. Boken vänder sig till dig som skriver eller känner någon som gör det men också till dig som är intresserad av ett spännande fenomen i vår samtid.

Du hittar mer om boken och om mig på www.ulrikajosefsson.nu och på sociala medier.

Anmäl dig till boklanseringsevenemanget här!

Kl 13.20

Föreläsning: Vad gör en korrekturläsare? Hur jobbar vi och vad kan du som författare förvänta dig?

Kl 14.00

BOKLANSERING!

Bibeln säger: Kvinnor kan av AnnChristin Winnermyhr (AnnChristins Productions)

Kyrkan har ljugit för kvinnor i alla århundraden och jag går och tänker på hur det hade varit om de hade talat sanning. Hur ljög de, vad stod det och hur blev det?

Anmäl dig till boklanseringsevenemanget här!

Kl 14.40

Lektören Erica Eklund intervjuar författaren Aline Lilja Gladh som i oktober släpper sin spänningsroman Tändstickan på det egna förlaget XIV Förlag.  Samtalet kommer att handla om samarbetet mellan en lektör och en författare och självklart får vi också tjuvlyssna lite till vad Tändstickan handlar om.

Kl 15.00

BOKLANSERING!

Koka poesi – att skriva dikter för och med barn av Mia Mellström (Texterian)

Poesi. Smaka på ordet. P-o-e-s-i. Låt det cirkulera några varv i munnen, ungefär som när du testar vin. Känns det främmande och skrämmande? Då har du hittat rätt bok. Släpp alla hämningar, låt dig inspireras och skriv! Eller servera färdigkokta dikter till barnen. Några opretentiösa och mysiga stunder tillsammans utlovas.

Mia Mellström lanserar också barnboken Gulnäsa – äventyr i spännings-spannen

Anmäl dig till boklanseringsevenemanget här!

Program söndag 30 september

Under hela dagen

I vår monter: Rådgivning till författare, miniföreläsningar om skrivande, speedcoaching och 1:a kapitelanalyser.

Kl 10.00

Föreläsning: Vad gör en skrivcoach? Hur jobbar vi och vad kan du som författare förvänta dig?

Kl 10.20

Föreläsning: Vad gör en manusutvecklare? Hur jobbar vi och vad kan du som författare förvänta dig?

Kl 10.40

Manusutvecklaren och skrivcoachen Kris Stenmark samtalar med författaren Bo Larsen om hur de arbetar tillsammans för att utveckla Bos skrivande och kriminalserien, Tronföljd, som han skriver på. Den utspelar sig både i dagens Göteborg och under 500-talet i Västergötland, Grekland och Amerika.

Kl 11.00

BOKLANSERING!

Hjärntrött med kapacitet av Anna Hamström (Hamstream förlag)

Hjärntrötthet kan uppstå efter en skallskada, sjukdom eller utmattning och kan drabba vem som helst. Det är en traumatisk upplevelse för den som råkar ut för det, för inget är sig likt och hela livet påverkas.

Är då arbetslivet helt kört efter detta?

Nej, det behöver det inte alls vara. Det som krävs är anpassning av arbetsmiljö, arbetsuppgifter och ökad förståelse för nya behov.

Boken ger tips till chefer, HR, anhöriga, vänner, kollegor och till den drabbade själv om vad som kan göras för att en hjärntrött ska komma tillbaka i arbete. Tipsen är dessutom anpassade efter vilket skede den drabbade befinner sig i.

Allt bygger på mina egna erfarenheter av hur det är att vara hjärntrött och ta sig tillbaka till arbetslivet. Det är inte skrivet ur ett vetenskapligt perspektiv och därmed finns inget rätt eller fel, sant eller falskt. Kanske är dock perspektivet – hur det är att leva med hjärntrötthet i praktiken – det viktigaste perspektivet för att förstå hjärntröttas villkor.

Anmäl dig till boklanseringsevenemanget här!

Kl 12.00

BOKLANSERING!

Islam, min dotters val av Carina Hjelm (Sundare Livsstil)

Boken handlar om min dotters val att som tjugoåring konvertera till islam och bli praktiserande muslim. Hela min värld vändes upp och ned. Jag drevs av rädslor och fördomar, allt var skrämmande. Jag var livrädd att mista henne. Vårt tidigare liv rycktes från mig, försökte krampaktigt hålla fast.

Anmäl dig till boklanseringsevenemanget här!

Kl 13.00

BOKLANSERING!

Från Förvirring Till Närvaro – Sju Steg till Begriplighet och Mening i samvaro med dementa av Anna-Greta Ledin (Futura)

Anna-Greta har studerat drygt 2 500 videoinspelningar av alldeles vanliga vardagssituationer med demenssjuka och deras omsorgspersoner. Noggranna samspelsanalyser visar gång på gång att demenssjuka personer kan förstå och bli förstådda. Du kan skapa en mer fungerande samvaro med de sju stegen. Du får exempel, mallar och övningar. Anna-Greta Ledin har 20 års erfarenhet av Marte Meo i demensvård. Hon är legitimerad psykolog och specialist i klinisk psykologi.

Foto: Frans Vincent

Anmäl dig till lanseringevenemanget här!

Kl 14.00

BOKLANSERING!

Anna-Carin Svanå

För stort för att prata om – och andra noveller av Anna-Carin Svanå (Brage Böcker)

Vad har hänt Knäppgöken i lägenheten bredvid? Kommer Armand våga berätta vad han egentligen känner innan det är för sent? Och kan man någonsin skydda sina barn?

Det här är en samling med sju noveller i olika genrer som kretsar kring familjerelationer och att våga stå för sina innersta önskningar. Det är vardagsnära historier med både svärta, medmänsklig värme och en underton av humor.

Anmäl dig till lanseringsevenemanget här!

Kl 15.00

Från Bokidé till Bokmässa

Om årets lyckade kulturprojekt och hur du kan vara med nästa år!

Anmäl dig  här!