Förmedling av litterära konsulter

Våra lektörer har genomgått Yrkesutbildningen för lektörer och är diplomerade. De har alla gedigen bakgrund som kompletterar utbildningen – i gruppen finns språkkonsulter, skrivpedagoger, författare, översättare, coacher, journalister, lärare, kommunikatörer mm.

Under utbildningen har lektörerna arbetat med minst fyra romanmanus samt en mängd förstakapitel. De jobbar nu vidare med romanmanus och är också handledare i skrivarkurser med respons.

Hos oss får du ett gediget lektörsutlåtande med en handlingsplan inför utvecklingen av manuset.

Söker du lektör eller någon av de andra tjänsterna du ser här bredvid? Skicka ett mail till Ann Ljungberg ann.ljungberg@litterarakonsulter.se  och berätta lite om vilken typ av manus du har så hjälper vi dig att hitta rätt litterär konsult.

Våra tjänster

  • Lektörstjänst
  • Redaktörstjänst
  • Korrekturläsning
  • Manusutveckling
  • Författarcoachning
  • 1:a-kapitelanalyser
  • Sättning av omslag och inlaga
  • Projktledning i bokprojekt
  • Skrivarkurser
  • Kurser i bokmarknadsföring

Diplomerade lektörer

Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå

Med min hjälp kan du få vägledning och inspiration för att förverkliga din bokdröm. Jag älskar berättandets hantverk och åtar mig de flesta genrer, inklusive barn- och ungdomsböcker, relationsromaner, spänning, sci-fi och facklitteratur. Även manus på engelska går bra.

Jenny Owenius

Jenny Owenius

Jag lektörsläser manus inom alla genrer, men min specialitet är skönlitterära romaner, magisk realism, sci-fi och fantasy. Tar gärna emot manus på engelska.

Anneli Toresson

Anneli Toresson

Vill du ha en djupgående analys av din story? Vill du höra om din idé håller och har potential, om ditt tema går fram, om konceptet och strukturen fungerar? Var du har dina styrkor och var texten svajar eller skaver? Behöver du en alldeles egen skrivlärare, en coach när debuten närmar sig, en hårdför redaktör eller rent av en spökskrivare? Då kanske vi ska ses!

Maria M. Berglund

Maria M. Berglund

Som fil.dr. i litteraturvetenskap med mångårig erfarenhet av kvalificerad litteraturanalys åtar jag mig att läsa manus i de flesta genrer, även texter med mer litterära ambitioner, experimentell form, komplex storykonstruktion, blandgenrer, prosalyrik, diktsamlingar och dramatik.

Gith Thedvall

Gith Thedvall

För mig är det viktigt att se till författarens unika stil och språk. När jag lektörsläser utgår jag därför alltid från manusets styrkor. Jag skriver alltid lektörsutlåtandet konkret och konstruktivt med målet att författaren ska lyfta blicken och se manusets möjligheter. Jag tror på kraften i den process som uppstår vid samarbete. Därför arbetar jag alltid nära och tillsammans med dig som författare eller skribent.

Helena Hansen

Helena Hansen

Jag tar mig an de flesta skönlitterära genrer, och arbetar gärna även med facklitteratur. Mina specialintressen är genus och postkolonialism. Välkommen att anlita mig som lektör, redaktör eller skrivcoach!

Helene Tolstoy

Helene Tolstoy

Min ambition är att vara ditt professionella stöd oavsett var du befinner dig i din skrivprocess. Jag ger ditt manus en djupgående analys där jag tittar på bland annat story, gestaltning, sceneri, karaktärer, dialog och perspektiv. Med konkreta råd och konstruktiv kritik vill jag inspirera dig att utveckla din text så att den blir ännu bättre. Jag tar emot manus i de flesta genrer utom barnböcker, fantasy och poesi.

Lotta Sirc

Lotta Sirc

Längtar du efter inspiration, ny kunskap och tips som utvecklar ditt skrivande? För mig som fd lärare är det din utveckling som är viktigast, var du än befinner dig i skrivprocessen. Har du ett feelgoodmanus eller ett manus på engelska är jag rätt lektör för dig. Chiclit är min specialitet men alla relationsmanus får min passionerade uppmärksamhet oavsett genre. Spänningsmanus läser jag gärna. Och så kan jag ett och annat om resor, flyg och översättning också.

Eva Bergengren

Eva Bergengren

Som lektör är jag allätare liksom när jag läser på fritiden. Jag har ett brett anslag och lektörsläser alla typer av romaner för vuxna med undantag av skräck och väldigt blodiga spänningsböcker. Historiska berättelser är en svår och intressant genre som jag gärna tar mig an.

 Mia Mellström

Mia Mellström

Som kompetent partner med hjärtat på rätt ställe, hjälper jag dig att höja ditt manus. Romaner, deckare, självbiografier och barnböcker läser jag extra gärna, men utesluter ingenting annat. Jo förresten; skräck och tekniska handböcker undviker jag helst.

Joel Zachrisson

Joel Zachrisson

Fantasy, skräck, spänning och psykologisk thriller är mina specialområden, men jag läser manus från alla slags genrer. I min lektörsläsning antar jag alltid ett helhetsperspektiv för att förstå den inneboende strukturen i storyn. Jag skriver lektörsutlåtanden av det fylligare slaget – där jag reflekterar fritt kring problem, lösningar och utvecklingspotential i ditt manus.

Marit Andersson

Marit Andersson

Jag tar emot romanmanus i de flesta genrer, gärna utvecklingsromaner, spänningsromaner, deckare och feelgood. Läser även gärna facklitteratur med fokus på begripligheten.

Anna Dahlgren

Anna Dahlgren

Helst lektörsläser jag relationsromaner, romance och feelgood. Jag tar också gärna emot manus inom spännings- och deckargenrerna. Jag är en nyfiken och pedagogisk lektör som tittar på helheten samtidigt som jag hittar specifika förbättringsområden i just ditt manus.

Elisabeth Magnusson Rune

Elisabeth Magnusson Rune

Jag läser allt från fantasy till facklitteratur men hoppar gärna poesi, teknikfokuserad sci fi och ren skräck. Jag vill ge dig det lektörutlåtande som jag själv skulle vilja ha, nämligen en genomgång av de flesta byggstenarna (som definierar en bra bok), men med fokus på just det DITT manus behöver. Allt skrivet på ett för alla begripligt sätt.

 Eva Jacobson

Eva Jacobson

Jag lektörsläser manus inom alla genrer. Lektörsläsning innebär att jag går igenom ditt manus med fokus på story/intrig, karaktärsutveckling, miljö, gestaltning, dialog, manusets vändpunkter, språkbehandling, ser till att logiken håller, samt flera andra viktiga parametrar.

Ann Ljungberg

Ann Ljungberg

Jag hjälper dig som behöver redaktör eller författarcoach.

Sara Perlerot Göransson

Sara Perlerot Göransson

Med en bakgrund som bibliotekarie har jag utvecklat en speciell lyhördhet i att kunna anpassa urvalet av berättelser efter läsaren, vilket är en styrka hos mig som lektör. Med stor respekt för ditt arbete som författare är jag ödmjuk och konstruktiv i min respons. Min ambition är att ge dig styrka, motivation och skrivarglädje på din väg mot ett färdigt bokmanus.

Annbritt Ryman

Annbritt Ryman

Vill du ha hjälp att nå ut med dina kunskaper till en större publik? Skriva mer rappt, begripligt och intresseväckande? Jag brinner för att lära mig nya saker och sprida kunskap och tar därför helst emot manus till fackböcker, gärna populärvetenskapliga. Då kommer min långa erfarenhet som journalist och redaktör till sin fulla rätt. Med mig får du ärlig och konstruktiv hjälp med att utveckla ditt manus till något som har chans att nå alla läsare som väntar därute…

Erica Eklund

Erica Eklund

Mina styrkor som lektör är att jag ser vad just ditt manus behöver. Jag hjälper dig att upptäcka dina styrkor och använda dem för att arbeta med svagheterna. Som pedagog är jag van att framföra min feedback så att det blir tydligt för dig vad som behöver utvecklas utan att du behöver känna dig trampad på tårna.

Sofie Axelzon

Sofie Axelzon

Som lektör är jag rak, ärlig, noggrann och engagerad och ger en utförlig respons, med fokus på det som just ditt manus behöver. Jag tar mig an de flesta genrer, men feelgood, romance, historiska romaner och spänning är personliga favoriter! Jag åtar mig gärna även redigering, korrekturläsning, omslag och layout.

Sofie Arvidsson

Sofie Arvidsson

Jag erbjuder korrekturläsning, lektörsutlåtande, första-kapitel-analys och spökskrivning. Genrer jag har extra koll på är fantasy, magisk realism, feel-good, poesi, lyrik, romance/relationsromaner och ungdomslitteratur.

Sharon Elbaz

Sharon Elbaz

Jag heter Sharon Elbaz och jag lektörsläser manus i alla genrer, förutom lyrik och skräck. Däremot öppnar jag famnen extra mycket för ungdomsböcker.

 Cecilia Fredriksson

Cecilia Fredriksson

Mina specialområden som lektör är sci-fi, skräck, thrillers, feelgood samt relations- och arbetsplatsromaner. Hos mig får du en grundlig och omsorgsfull genomgång av ditt manus med konstruktiv och pedagogisk feedback.

Ann Gewecke

Ann Gewecke

Vill du öka dina chanser att få ge ut din bok? Visst är också din berättelse värd att hamna mellan hårda pärmar eller strömmas ner i ett par hörlurar? Som lektör, manusutvecklare och skrivcoach ger jag dig ärlig, positiv och konstruktiv kritik som lyfter både dig och din text. Jag hjälper dig att se styrkor och svagheter i ditt manus och pekar på det som kan utvecklas. Målet är att din berättelse ska bli så stark som möjligt för att locka både förlag och läsare.

Jenny Unga

Jenny Unga

Jag tror på dig, din förmåga och dina drömmar. Min mission är att uppmuntra och inspirera dig att utvecklas i din skrivprocess så att du når ut till dina läsare. Tillsammans jobbar vi mot att ta dig närmare din vision. Hos mig kan du vässa till din början innan du skickar manuset till ett bokförlag, utveckla ditt manus var du än befinner dig i din skrivprocess och få en grundlig analys av hela ditt manus.

Jenny Andersson

Jenny Andersson

Hos mig blir du och din text väl omhändertagna – jag förstår att din text är viktig för dig! Som litterär konsult är min ambition att alltid vara inkännande och konstruktiv. Jag tar mig an ditt manus där du befinner dig just nu och går igenom alla viktiga beståndsdelar på djupet. Mina specialintressen är gestaltning, karaktärsutveckling och scenbygge.

Lina Areklew

Lina Areklew

Mitt kall är att hitta spänningsådran i ditt manus. Det spelar ingen roll om det är romance, skräck eller deckare. Jag söker alltid efter det som kan skapa sidvändar-effekt. Varför? För att det är så man blir utgiven!

Tina Danielsson

Tina Danielsson

Jag liknar mötet med lektören som mötet med en PT på gymmet. Du kommer till gymmet för att du vill förbättra dig och få hjälp, inte för att du vill ha komplimanger för din otränade kropp. Du har lyckats bra i vissa delar, som vi lyfter fram och höjer – samtidigt som vi tillsammans jobbar på de detaljer som just nu inte är lika bra och behöver förstärkas.