Förmedling av litterära konsulter

diplomerad lektörVåra lektörer har genomgått Yrkesutbildningen för lektörer och är diplomerade. De har alla gedigen bakgrund som kompletterar utbildningen – i gruppen finns språkkonsulter, skrivpedagoger, författare, översättare, coacher, journalister, lärare, kommunikatörer mm.

Under utbildningen har lektörerna arbetat med minst fyra romanmanus samt en mängd förstakapitel. De jobbar nu vidare med romanmanus och är också handledare i skrivarkurser med respons.

Hos oss får du ett gediget lektörsutlåtande med en handlingsplan inför utvecklingen av manuset.

Söker du lektör, manusutvecklare, redaktör eller författarcoach? Skicka ett mail till Ann Ljungberg ann.ljungberg@litterarakonsulter.se  och berätta lite om vilken typ av manus du har så hjälper vi dig att hitta rätt litterär konsult.

Diplomerade lektörer

 Eva Jacobson

Eva Jacobson

Jag lektörsläser manus inom alla genrer. Lektörsläsning innebär att jag går igenom ditt manus med fokus på story/intrig, karaktärsutveckling, miljö, gestaltning, dialog, manusets vändpunkter, språkbehandling, ser till att logiken håller, samt flera andra viktiga parametrar.

Sofie Arvidsson

Sofie Arvidsson

Fantasy, magisk realism, feel-good, romance, ungdomsböcker, barnboksmanus, sci-fi och historiska romaner. Dessa är de genrer jag tar emot och läser med stor entusiasm. Fantasy har jag en särskild förkärlek till, så tveka inte att anlita mig även om du sitter med det där tegelstensmanuset som många fantasyberättelser kan vara!

Ingrid Ekström

Ingrid Ekström

Jag tar emot manus i de flesta genrer, men särskilt gärna arbetsplatsromaner, reportage och facklitteratur.

Vill du bli litterär konsult?

Vill du bli litterär konsult?

Ny utbildning startar tidigast hösten 2018

Anna Dahlgren

Anna Dahlgren

Helst lektörsläser jag relationsromaner, romance och feelgood. Jag tar också gärna emot manus inom spännings- och deckargenrerna. Jag är en nyfiken och pedagogisk lektör som tittar på helheten samtidigt som jag hittar specifika förbättringsområden i just ditt manus.

Kris Stenmark

Kris Stenmark

Jag har läst sammanlagt 150 poäng kreativt skrivandekurser på högskola. Jag har 15 års erfarenhet som bild- och mediepedagog där jag coachat och väglett elever i avsikt att höja sina kunskaper och kvalitéer i olika typer av alster. Jag är även levande verkstadspedagog.

Marit Andersson

Marit Andersson

Jag tar emot romanmanus i de flesta genrer, gärna utvecklingsromaner, spänningsromaner, deckare och feelgood. Läser även gärna facklitteratur med fokus på begripligheten.

Paulina Martinez Wilson

Paulina Martinez Wilson

 

Jag tar emot manus i alla genrer utifrån tanken att en story, är en story. Den behöver vara spännande oavsett genre, för att få läsaren att bli engagerad.

Erica Eklund

Erica Eklund

Mina styrkor som lektör är att jag ser vad just ditt manus behöver. Jag hjälper dig att upptäcka dina styrkor och använda dem för att arbeta med svagheterna. Som pedagog är jag van att framföra min feedback så att det blir tydligt för dig vad som behöver utvecklas utan att du behöver känna dig trampad på tårna.

Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå

Med passion för berättandets hantverk erbjuder jag hjälp att komma vidare i olika sorters skrivprojekt med lektörsutlåtande, första kapitel-analys, skrivcoachning eller språkhjälp. Jag åtar mig de flesta genrer.

Jenny Owenius

Jenny Owenius

Jag lektörsläser manus inom alla genrer, men min specialitet är skönlitterära romaner, magisk realism, sci-fi och fantasy. Tar gärna emot manus på engelska.

Louise Bonta

Louise Bonta

Jag lektörsläser romaner, pusseldeckare, psykologiska thriller, feel good och noveller.

Ingela Hofsten

Ingela Hofsten

Logik, gestaltning, språk. Med mera. Som lektör läser jag din text utifrån alla möjliga parametrar och ger återkoppling på hela manuset. Jag lektörsläser såväl skönlitteratur (inklusive ungdomsboksmanus) som biografier, reportage och sakprosa. Jag tar också gärna emot texter som är avsedda att bara lyssnas på.

Synöve B Dufva

Synöve B Dufva

Jag är bokmalen som styrde bussen mot nya mål. Bussen, kanske du undrar. Ja, sammantaget under 15 års tid av mitt liv har jag kört buss i Storstockholm. Yrkeschaufför har varit min titel sedan jag var 21 år, och nu, 30 år senare, styr jag bussen mot nya mål, efter några stopp på diverse andra hållplatser.

Elisabeth Magnusson Rune

Elisabeth Magnusson Rune

Jag läser allt från fantasy till facklitteratur men hoppar gärna poesi, teknikfokuserad sci fi och ren skräck. Jag vill ge dig det lektörutlåtande som jag själv skulle vilja ha, nämligen en genomgång av de flesta byggstenarna (som definierar en bra bok), men med fokus på just det DITT manus behöver. Allt skrivet på ett för alla begripligt sätt.

Linda Vestergren

Linda Vestergren

Allra helst arbetar jag med spänning. Alla berättelser oavsett genre behöver spänning, framåtrörelse och någon sorts konflikt för att läsaren ska bli intresserad. Hur kan du bäst använda alla författarens verktyg för att förtäta din berättelse så att läsaren bara vill läsa vidare en sida till, ett stycke till?

Annie Magnusson

Annie Magnusson

Jag tar emot manus i de flesta genrer och utöver lektörsutlåtande erbjuder jag även första kapitelanalys och manusutveckling. Jag är grundlig i mitt utlåtande av ditt manus och ger dig konstruktiv kritik utifrån vad ditt manus behöver för att stärka möjligheterna för dig att bli utgiven.

Lena M Johansson

Lena M Johansson

Om jag får ditt manus i min hand har jag som ambition, förutom ett gediget utlåtande och kompletterande kommentarer i manuset, att du ska utvecklas som författare och få med dig kunskaper även till kommande manus. Framförallt vill jag hjälpa dig med inspiration att jobba vidare tills ditt manus blir så bra som det förtjänar.

Gärd Fors

Gärd Fors

Mina specialiteter som lektör är biografier, feel good samt facklitteratur.

Eva Bergengren

Eva Bergengren

Som lektör är jag allätare liksom när jag läser på fritiden. Jag har ett brett anslag och lektörsläser alla typer av romaner för vuxna med undantag av skräck och väldigt blodiga spänningsböcker. Historiska berättelser är en svår och intressant genre som jag gärna tar mig an.

Helena Hansen

Helena Hansen

Jag jobbar brett och lektörsläser alla typer av romaner, och även noveller och dramatik, för vuxna och unga vuxna. Vill du tittar jag gärna lite extra på genusperspektivet i karaktärsskildringen.

Catrine Tollström

Catrine Tollström

Som thrillerförfattare är jag bra på att se hur ditt manus kan bli en bladvändare, oavsett i vilken genre du skriver.

Sofia Ymén

Sofia Ymén

Som lektör och författare tycker jag om att både läsa och skriva varma berättelser om vanliga människor som får sina lyckliga slut. Jag har publicerat flera noveller och debuterade i februari 2017 med en romance/feelgoodroman, ”Hemma där hjärtat väntar.”

Ann Ljungberg

Ann Ljungberg

Jag hjälper dig som behöver redaktör eller författarcoach.

Emma Åhlén

Emma Åhlén

Tar emot det mesta inom skönlitteratur utom science fiction.  Jag lektörsläser såväl noveller som romaner för vuxna samt barn- och ungdomsböcker. Jag lektörsläser också fackboksmanus och är särskilt intresserad av psykologi, kommunikation och pedagogik.

Jenny Sandberg

Jenny Sandberg

Jag arbetar som lärare och har tidigare varit yrkesverksam som specialistsjuksköterska inom psykiatrin. Berättelser i olika former har alltid funnits i mitt liv och under de senaste åren har jag skrivit böcker för vuxna samt för barn- och ungdom.

Nina De Geer

Nina De Geer

Som utbildad lektör och erfaren manusutvecklare ger jag din text allt mitt fokus och kunnande. Mitt jobb är att se det potenta i varje unikt manus och hjälpa mina kunder att komma i land med sina projekt. Jag kan hjälpa dig att se styrkor och svagheter i ditt skrivande och vad just ditt manus behöver för att bli utgivningsbart.

Pernilla Persson

Pernilla Persson

Jag har jobbat med manus på heltid sedan 2015. Idag har förlaget C Publishing gett ut tre titlar. Jag har alltid arbetat med språk i någon form och har en examen i lingvistik, franska och facköversättning från Lunds Universitet. Sedan december 2017 är jag också diplomerad lektör.

Camilla Bergman Mollung

Camilla Bergman Mollung

Utöver skönlitterära manus för vuxna tar jag gärna emot både barnböcker och bilderböcker.

Cecilia Lindblad

Cecilia Lindblad

Jag lektörsläser romaner av alla sorter. Min specialitet är spännings- och relationsromaner. Som lektör går jag igenom ett antal kriterier, men det kan hända att jag tittar lite extra på perspektiv och karaktärernas röster.

Johanna Devaliant

Johanna Devaliant

Jag tycker om när du som författare ger dina karaktärer ett djup, när du låter oss läsare komma dem nära inpå livet för det gör att man inte vill släppa ifrån sig din bok. Vilken genre du skriver i spelar ingen roll, men som strukturpolis hjälper jag dig att hålla dig till en och samma, samt kollar så att texten inte har några logiska luckor eller lösa trådar som inte sytts ihop.

j

Romaner

Noveller

i

Sakprosa

u

Deckare

Fantasy

Sci-fi

Barnböcker

v

Biografier

AVSNITT I LEKTÖRSPODDEN

Lektörspodden 012

Lektörspodden 012

I detta avsnitt träffar du Johanna Devaliant och Nina De Geer, diplomerade lektörer som är har bestämt sig för att bli utgivna författare. Du som också vill bli det kommer att få mycket pepp i det här samtalet! Du hittar Nina på http://blackstygn.se/  Johanna...

läs mer
Lektörspodden 010

Lektörspodden 010

I detta avsnitt pratar diplomerade lektören Emma Åhlén med Ann Ljungberg om dramaturgi. Emma finns på bokstavligttalat.se De boktips vi ger är Story Engineering av Larry Brooks och The Writer's Journey av Christopher...

läs mer