Förmedling av litterära konsulter

Våra lektörer har genomgått Yrkesutbildningen för lektörer och är diplomerade. De har alla gedigen bakgrund som kompletterar utbildningen – i gruppen finns språkkonsulter, skrivpedagoger, författare, översättare, coacher, journalister, lärare, kommunikatörer mm.

Under utbildningen har lektörerna arbetat med minst fyra romanmanus samt en mängd förstakapitel. De jobbar nu vidare med romanmanus och är också handledare i skrivarkurser med respons.

Hos oss får du ett gediget lektörsutlåtande med en handlingsplan inför utvecklingen av manuset.

Söker du lektör eller någon av de andra tjänsterna du ser här bredvid? Skicka ett mail till Ann Ljungberg ann.ljungberg@litterarakonsulter.se  och berätta lite om vilken typ av manus du har så hjälper vi dig att hitta rätt litterär konsult.

Våra tjänster

  • Lektörstjänst
  • Redaktörstjänst
  • Korrekturläsning
  • Manusutveckling
  • Författarcoachning
  • 1:a-kapitelanalyser
  • Sättning av omslag och inlaga
  • Projktledning i bokprojekt
  • Skrivarkurser
  • Kurser i bokmarknadsföring

Diplomerade lektörer

Eva Bergengren

Eva Bergengren

Som lektör är jag allätare liksom när jag läser på fritiden. Jag har ett brett anslag och lektörsläser alla typer av romaner för vuxna med undantag av skräck och väldigt blodiga spänningsböcker. Historiska berättelser är en svår och intressant genre som jag gärna tar mig an.

Sofia Ymén

Sofia Ymén

Som lektör och författare tycker jag om att både läsa och skriva varma berättelser om vanliga människor som får sina lyckliga slut. Jag har publicerat flera noveller och debuterade i februari 2017 med en romance/feelgoodroman, ”Hemma där hjärtat väntar.”

Gärd Fors

Gärd Fors

Mina specialiteter som lektör är biografier, feel good samt facklitteratur.

Ann Ljungberg

Ann Ljungberg

Jag hjälper dig som behöver redaktör eller författarcoach.

Tina Danielsson

Tina Danielsson

Jag liknar mötet med lektören som mötet med en PT på gymmet. Du kommer till gymmet för att du vill förbättra dig och få hjälp, inte för att du vill ha komplimanger för din otränade kropp. Du har lyckats bra i vissa delar, som vi lyfter fram och höjer – samtidigt som vi tillsammans jobbar på de detaljer som just nu inte är lika bra och behöver förstärkas.

Helene Tolstoy

Helene Tolstoy

Min ambition är att vara ditt professionella stöd oavsett var du befinner dig i din skrivprocess. Jag ger ditt manus en djupgående analys där jag tittar på bland annat story, gestaltning, sceneri, karaktärer, dialog och perspektiv. Med konkreta råd och konstruktiv kritik vill jag inspirera dig att utveckla din text så att den blir ännu bättre. Jag tar emot manus i de flesta genrer utom barnböcker, fantasy och poesi.

Jenny Owenius

Jenny Owenius

Jag lektörsläser manus inom alla genrer, men min specialitet är skönlitterära romaner, magisk realism, sci-fi och fantasy. Tar gärna emot manus på engelska.

Anna Dahlgren

Anna Dahlgren

Helst lektörsläser jag relationsromaner, romance och feelgood. Jag tar också gärna emot manus inom spännings- och deckargenrerna. Jag är en nyfiken och pedagogisk lektör som tittar på helheten samtidigt som jag hittar specifika förbättringsområden i just ditt manus.

Helena Hansen

Helena Hansen

Jag jobbar brett och lektörsläser alla typer av romaner, och även noveller och dramatik, för vuxna och unga vuxna. Vill du tittar jag gärna lite extra på genusperspektivet i karaktärsskildringen.

Synöve B Dufva

Synöve B Dufva

Jag är bokmalen som styrde bussen mot nya mål. Bussen, kanske du undrar. Ja, sammantaget under 15 års tid av mitt liv har jag kört buss i Storstockholm. Yrkeschaufför har varit min titel sedan jag var 21 år, och nu, 30 år senare, styr jag bussen mot nya mål, efter några stopp på diverse andra hållplatser.

Elisabeth Magnusson Rune

Elisabeth Magnusson Rune

Jag läser allt från fantasy till facklitteratur men hoppar gärna poesi, teknikfokuserad sci fi och ren skräck. Jag vill ge dig det lektörutlåtande som jag själv skulle vilja ha, nämligen en genomgång av de flesta byggstenarna (som definierar en bra bok), men med fokus på just det DITT manus behöver. Allt skrivet på ett för alla begripligt sätt.

Linda Vestergren

Linda Vestergren

Allra helst arbetar jag med spänning. Alla berättelser oavsett genre behöver spänning, framåtrörelse och någon sorts konflikt för att läsaren ska bli intresserad. Hur kan du bäst använda alla författarens verktyg för att förtäta din berättelse så att läsaren bara vill läsa vidare en sida till, ett stycke till?

Erica Eklund

Erica Eklund

Mina styrkor som lektör är att jag ser vad just ditt manus behöver. Jag hjälper dig att upptäcka dina styrkor och använda dem för att arbeta med svagheterna. Som pedagog är jag van att framföra min feedback så att det blir tydligt för dig vad som behöver utvecklas utan att du behöver känna dig trampad på tårna.

Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå

Med passion för berättandets hantverk erbjuder jag hjälp att komma vidare i olika sorters skrivprojekt med lektörsutlåtande, första kapitel-analys, skrivcoachning eller språkhjälp. Jag åtar mig de flesta genrer.

Kris Stenmark

Kris Stenmark

Jag har läst sammanlagt 150 poäng kreativt skrivandekurser på högskola. Jag har 15 års erfarenhet som bild- och mediepedagog där jag coachat och väglett elever i avsikt att höja sina kunskaper och kvalitéer i olika typer av alster. Jag är även levande verkstadspedagog.

Marit Andersson

Marit Andersson

Jag tar emot romanmanus i de flesta genrer, gärna utvecklingsromaner, spänningsromaner, deckare och feelgood. Läser även gärna facklitteratur med fokus på begripligheten.

 Mia Mellström

Mia Mellström

Som kompetent partner med hjärtat på rätt ställe, hjälper jag dig att höja ditt manus. Romaner, deckare, självbiografier och barnböcker läser jag extra gärna, men utesluter ingenting annat. Jo förresten; skräck och tekniska handböcker undviker jag helst.

 Karin Fredriksson

Karin Fredriksson

Jag läser gärna skönlitterära manus om äldre och av äldre författare. Feelgood, påhittade historiska, släktkrönikor, deckare, relationsromaner, Dessutom hjälper jag gärna till med manusutveckling och coaching av memoarer. Först fokuserar jag på om ditt manus väcker mitt intresse, vill jag av fri vilja fortsätta läsa? Fångas jag av karaktärerna? Känner jag in bokens miljöer. Därefter börjar mitt jobb som lektör.

Åsa Ågren

Åsa Ågren

Om du satsar på nästa års August- eller Nobelpris i litteratur är jag fel lektör. Jag gillar vad man kallar kommersiella manus – sådant som säljer, sådant som folk vill läsa i hängmattan eller sådant som håller dem vakna till midnatt.

Joel Zachrisson

Joel Zachrisson

Vad sägs om ett manligt perspektiv på dina karaktärer? Jag läser alla typer av genrer, men är extra intresserad av fantasy, skräck, spänning och psykologisk thriller. I min läsning antar jag ett helhetsperspektiv och fokuserar på story, struktur och dramaturgi – alltså sådant som leder handlingen framåt. Jag lägger också vikt på gestaltningen av rollfigurer – med personporträtt, drivkrafter och karaktärsutveckling.

Ingela Hofsten

Ingela Hofsten

Logik, gestaltning, språk. Med mera. Som lektör läser jag din text utifrån alla möjliga parametrar och ger återkoppling på hela manuset. Jag lektörsläser såväl skönlitteratur (inklusive ungdomsboksmanus) som biografier, reportage och sakprosa. Jag tar också gärna emot texter som är avsedda att bara lyssnas på.

Lena M Johansson

Lena M Johansson

Om jag får ditt manus i min hand har jag som ambition, förutom ett gediget utlåtande och kompletterande kommentarer i manuset, att du ska utvecklas som författare och få med dig kunskaper även till kommande manus. Framförallt vill jag hjälpa dig med inspiration att jobba vidare tills ditt manus blir så bra som det förtjänar.

Louise Bonta

Louise Bonta

Jag lektörsläser romaner, pusseldeckare, psykologiska thriller, feel good och noveller.

 Eva Jacobson

Eva Jacobson

Jag lektörsläser manus inom alla genrer. Lektörsläsning innebär att jag går igenom ditt manus med fokus på story/intrig, karaktärsutveckling, miljö, gestaltning, dialog, manusets vändpunkter, språkbehandling, ser till att logiken håller, samt flera andra viktiga parametrar.

Ingrid Ekström

Ingrid Ekström

Jag tar emot manus i de flesta genrer, men särskilt gärna arbetsplatsromaner, reportage och facklitteratur.

Pernilla Persson

Pernilla Persson

Jag har jobbat med manus på heltid sedan 2015. Idag har förlaget C Publishing gett ut tre titlar. Jag har alltid arbetat med språk i någon form och har en examen i lingvistik, franska och facköversättning från Lunds Universitet. Sedan december 2017 är jag också diplomerad lektör.

Annie Magnusson

Annie Magnusson

Jag tar emot manus i de flesta genrer och utöver lektörsutlåtande erbjuder jag även första kapitelanalys och manusutveckling. Jag är grundlig i mitt utlåtande av ditt manus och ger dig konstruktiv kritik utifrån vad ditt manus behöver för att stärka möjligheterna för dig att bli utgiven.

Catrine Tollström

Catrine Tollström

Som thrillerförfattare är jag bra på att se hur ditt manus kan bli en bladvändare, oavsett i vilken genre du skriver.