Förmedling av litterära konsulter

Våra lektörer har genomgått Yrkesutbildningen för lektörer och är diplomerade. De har alla gedigen bakgrund som kompletterar utbildningen – i gruppen finns språkkonsulter, skrivpedagoger, författare, översättare, coacher, journalister, lärare, kommunikatörer mm.

Under utbildningen har lektörerna arbetat med minst fyra romanmanus samt en mängd förstakapitel. De jobbar nu vidare med romanmanus och är också handledare i skrivarkurser med respons.

Hos oss får du ett gediget lektörsutlåtande med en handlingsplan inför utvecklingen av manuset.

Söker du lektör eller någon av de andra tjänsterna du ser här bredvid? Skicka ett mail till Anna-Carin Svanå – hej@annacarinsvana.se – och berätta lite om vilken typ av manus du har så hjälper vi dig att hitta rätt litterär konsult.

Våra tjänster

  • Lektörstjänst
  • Redaktörstjänst
  • Korrekturläsning
  • Manusutveckling
  • Författarcoachning
  • 1:a-kapitelanalyser
  • Sättning av omslag och inlaga
  • Projktledning i bokprojekt
  • Skrivarkurser
  • Kurser i bokmarknadsföring

Diplomerade lektörer

Agneta Loxander

Agneta Loxander

Som lektör är jag ärlig och rak och ger dig konstruktiv hjälp att komma vidare med ditt manus. Mina utlåtanden är genomtänkta och analyserande och jag tar fram det positiva i texten, likväl som jag hjälper dig att se vad som kan fördjupas för att nå fram till det slutresultat du önskar och den publiceringsform du strävar efter.

Gunilla Nyström

Gunilla Nyström

Drömmer du om att skriva en bok som läsaren inte kan släppa? Som berör, inspirerar eller förändrar? Jag brinner för att hjälpa dig med det!Jag analyserar ditt manus och ger dig verktyg att förbättra och färdigställa det på ett sätt som samtidigt bevarar det som är unikt både för din text och dig som författare.

Lina Ingemarsdotter

Lina Ingemarsdotter

Jag lektörsläser de flesta genrer bland annat utvecklingsromaner, young-adult, spänning, feelgood, facklitteratur och lättläst litteratur. Jag är extra intresserad av böckers karaktärer, deras drivkrafter och utvecklingsbågar. Vill du ha hjälp med att få till djupare karaktärer är jag rätt lektör för dig. Jag utgår mycket från personlighetsmodellen Enneagrammet och kommer ge dig fördjupade råd om det behövs i din text.

Mikaela Skantz

Mikaela Skantz

Vill du ha en lektör och även utbildad coach som skrivcoachar dig framåt med din text? Jag kommer att hjälpa dig med din text genom att ställa frågor men även uppmuntra och komma med tips och råd när du behöver dem. När jag lektörsläser kommer du att få välriktade frågor om din text i utlåtandet utöver min textanalys.

Viveca Österman

Viveca Österman

Som lektör hjälper jag dig att hitta styrkorna i ditt manus. Jag ger dig en ärlig och konstruktiv kritik som lyfter ditt manus och hjälper dig att utvecklas som författare. Jag tror mycket på den personliga kontakten där jag alltid står på din sida som författare och där målet är att ditt manus skall bli så bra som möjligt utifrån dina egna förutsättningar. Min övertygelse är att vi tillsammans skapar något av högsta kvalitet. Detta innebär att vi har en nära och öppen dialog.

Elin Ihreborn

Elin Ihreborn

Facklitteratur inom alla områden är min specialitet. Med bakgrund som redaktör på bokförlag och språkkonsult vet jag vad en text behöver för att bli riktigt bra. Du får verktyg för att vässa ditt manus och vad du behöver göra för att din bok ska nå rätt läsare. Och har du ännu bara en idé? Jag hjälper dig att mejsla fram din bok!

Marita Brännvall

Marita Brännvall

Har du blivit refuserad? Du är inte ensam. En refusering, eller tio, behöver inte betyda att din text är dålig, utan bara att du behöver jobba med den, för att vaska fram guldet. Att vaska på egen hand är tungt. Jag har själv stått där och vaskat men bara funnit kattguld. Jag lägger stort fokus på hur just din historia kan utvecklas, om något behöver skalas bort för att din historia ska bli fantastisk, och jag ger dig konkreta förslag på hur du ska jobba för att din historia ska nå sin fulla potential.

Ann Gewecke

Ann Gewecke

Vill du öka dina chanser att få ge ut din bok? Visst är också din berättelse värd att hamna mellan hårda pärmar eller strömmas ner i ett par hörlurar? Som lektör, manusutvecklare och skrivcoach ger jag dig ärlig, positiv och konstruktiv kritik som lyfter både dig och din text. Jag hjälper dig att se styrkor och svagheter i ditt manus och pekar på det som kan utvecklas. Målet är att din berättelse ska bli så stark som möjligt för att locka både förlag och läsare.

Erica Eklund

Erica Eklund

Mina styrkor som lektör är att jag ser vad just ditt manus behöver. Jag hjälper dig att upptäcka dina styrkor och använda dem för att arbeta med svagheterna. Som pedagog är jag van att framföra min feedback så att det blir tydligt för dig vad som behöver utvecklas utan att du behöver känna dig trampad på tårna.

Jenny Owenius

Jenny Owenius

Jag lektörsläser manus inom alla genrer, men min specialitet är skönlitterära romaner, magisk realism, sci-fi och fantasy. Tar gärna emot manus på engelska.

Anneli Toresson

Anneli Toresson

Vill du ha en djupgående analys av din story? Vill du höra om din idé håller och har potential, om ditt tema går fram, om konceptet och strukturen fungerar? Var du har dina styrkor och var texten svajar eller skaver? Behöver du en alldeles egen skrivlärare, en coach när debuten närmar sig, en hårdför redaktör eller rent av en spökskrivare? Då kanske vi ska ses!

Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå

Med min hjälp kan du få vägledning och inspiration för att förverkliga din bokdröm. Jag älskar berättandets hantverk och åtar mig de flesta genrer, inklusive barn- och ungdomsböcker, relationsromaner, spänning, sci-fi och facklitteratur. Även manus på engelska går bra.

Gith Thedvall

Gith Thedvall

För mig är det viktigt att se till författarens unika stil och språk. När jag lektörsläser utgår jag därför alltid från manusets styrkor. Jag skriver alltid lektörsutlåtandet konkret och konstruktivt med målet att författaren ska lyfta blicken och se manusets möjligheter. Jag tror på kraften i den process som uppstår vid samarbete. Därför arbetar jag alltid nära och tillsammans med dig som författare eller skribent.

Helena Hansen

Helena Hansen

Jag tar mig an de flesta skönlitterära genrer, och arbetar gärna även med facklitteratur. Mina specialintressen är genus och postkolonialism. Välkommen att anlita mig som lektör, redaktör eller skrivcoach!

Helene Tolstoy

Helene Tolstoy

Min ambition är att vara ditt professionella stöd oavsett var du befinner dig i din skrivprocess. Jag ger ditt manus en djupgående analys där jag tittar på bland annat story, gestaltning, sceneri, karaktärer, dialog och perspektiv. Med konkreta råd och konstruktiv kritik vill jag inspirera dig att utveckla din text så att den blir ännu bättre. Jag tar emot manus i de flesta genrer utom barnböcker, fantasy och poesi.

Lotta Sirc

Lotta Sirc

Längtar du efter inspiration, ny kunskap och tips som utvecklar ditt skrivande? För mig som fd lärare är det din utveckling som är viktigast, var du än befinner dig i skrivprocessen. Har du ett feelgoodmanus eller ett manus på engelska är jag rätt lektör för dig. Chiclit är min specialitet men alla relationsmanus får min passionerade uppmärksamhet oavsett genre. Spänningsmanus läser jag gärna. Och så kan jag ett och annat om resor, flyg och översättning också.

Eva Bergengren

Eva Bergengren

Som lektör är jag allätare liksom när jag läser på fritiden. Jag har ett brett anslag och lektörsläser alla typer av romaner för vuxna med undantag av skräck och väldigt blodiga spänningsböcker. Historiska berättelser är en svår och intressant genre som jag gärna tar mig an.

 Mia Mellström

Mia Mellström

Som kompetent partner med hjärtat på rätt ställe, hjälper jag dig att höja ditt manus. Romaner, deckare, självbiografier och barnböcker läser jag extra gärna, men utesluter ingenting annat. Jo förresten; skräck och tekniska handböcker undviker jag helst.

Joel Zachrisson

Joel Zachrisson

Fantasy, skräck, spänning och psykologisk thriller är mina specialområden, men jag läser manus från alla slags genrer. I min lektörsläsning antar jag alltid ett helhetsperspektiv för att förstå den inneboende strukturen i storyn. Jag skriver lektörsutlåtanden av det fylligare slaget – där jag reflekterar fritt kring problem, lösningar och utvecklingspotential i ditt manus.

Marit Andersson

Marit Andersson

Jag tar emot romanmanus i de flesta genrer, gärna utvecklingsromaner, spänningsromaner, deckare och feelgood. Läser även gärna facklitteratur med fokus på begripligheten.

Anna Dahlgren

Anna Dahlgren

Helst lektörsläser jag relationsromaner, romance och feelgood. Jag tar också gärna emot manus inom spännings- och deckargenrerna. Jag är en nyfiken och pedagogisk lektör som tittar på helheten samtidigt som jag hittar specifika förbättringsområden i just ditt manus.

Elisabeth Magnusson Rune

Elisabeth Magnusson Rune

Jag läser allt från fantasy till facklitteratur men hoppar gärna poesi, teknikfokuserad sci fi och ren skräck. Jag vill ge dig det lektörutlåtande som jag själv skulle vilja ha, nämligen en genomgång av de flesta byggstenarna (som definierar en bra bok), men med fokus på just det DITT manus behöver. Allt skrivet på ett för alla begripligt sätt.

 Eva Jacobson

Eva Jacobson

Jag lektörsläser manus inom alla genrer. Lektörsläsning innebär att jag går igenom ditt manus med fokus på story/intrig, karaktärsutveckling, miljö, gestaltning, dialog, manusets vändpunkter, språkbehandling, ser till att logiken håller, samt flera andra viktiga parametrar.

Ann Ljungberg

Ann Ljungberg

Jag hjälper dig som kommit långt i ditt skrivande och behöver redaktör eller författarcoach.

Maria M. Berglund

Maria M. Berglund

Som fil.dr. i litteraturvetenskap med mångårig erfarenhet av kvalificerad litteraturanalys åtar jag mig att läsa manus i de flesta genrer, även texter med mer litterära ambitioner, experimentell form, komplex storykonstruktion, blandgenrer, prosalyrik, diktsamlingar och dramatik.