Dagens gästbloggare är Anna Hamström som är med i projektet ”Från bokidé till bokmässa”.

Hej, hej, hallå!

Vad kul och vilken ära Ann, att jag får gästblogga hos dig!

Det jag vill skriva om idag är att jag, mitt i århundradets(?) varmaste och torraste sommar, håller på att finslipa texten till en bok om hjärntrötthet och kapacitet. Vilket udda ämne tycker du kanske. Ja … eller är det? Det finns ca 200.000 personer som lever med uttalad hjärntrötthet i Sverige idag och jag tror att mörkertalet är skapligt stort också.  Kanske känner du rentav någon som kämpar med tillvaron för att ta sig tillbaka till arbetslivet? Någon som fått hjärnpåverkan av t ex en stroke, ett olycksfall eller djup utbrändhet?

Jag har ca 20 års erfarenhet av hjärntrötthet, både egen och andras, och jag vet vad det vill säga i praktiken. Situationen kan många gånger kännas hopplös för inget är sig likt och hela livet påverkas.

Är då arbetslivet är helt kört efter detta?

Nej, säger jag med bestämdhet. Ge inte upp! Som hjärntrött behöver man stöd och anpassning för att komma tillbaka och det är det jag vill poängtera i min bok som alldeles strax (dvs i september) ska finnas att köpa om allt går enligt planen och hjärnan håller J.

Med rätt anpassning av arbetsmiljö och arbetsuppgifter och ökad kunskap om personens nya behov hos omgivning kan man mycket väl fungera bra på en arbetsplats. Jag tror att önskan att komma tillbaka till jobb, till samhörighet och känslan av att betyda något och kunna bidra är enormt stor hos drabbade. Det är så viktigt för självkänslan att kunna försörja sig själv, att ha en arbetsidentitet och att med stolthet kunna berätta vad man jobbar med. Ja, det är viktigt för hela ens liv. För det är nämligen så att en hjärntrött person inte är dum, den är ’bara’ tröttare mentalt. (Jag skriver ’bara’ även om det inte är så ’bara’.) Man har fortfarande kvar sin briljanta tankeförmåga – det krävs ’bara’ att hjärnan är utvilad för att det ska fungera som tidigare. (Jag skriver ’bara’ igen, fast det inte är så ’bara’) för utmaningen ligger just i att hålla hjärnan utvilad. Och det kan uppta mycket av ens tid. Tyvärr är det så att om man en gång fått hjärntrötthet så har man den och får anpassa sig efter det. Vissa stunder kan man återuppleva sin tankesnabbhet och ork och det är helt underbart, men vanligen ligger man på en lägre nivå än tidigare. Därmed inte sagt att man fungerar dåligt. I vissa sammanhang går det fortfarande bra. Fast man måste vila mera. Och oftare. Och ändra sin livsstil. Och ha tålamod … med sig själv … och med andra.

I min bok tar jag upp många aspekter av att vara hjärntrötthet och vad det innebär att leva med det i praktiken och jag menar att det är slöseri att inte nyttja den kunskap som hjärntrötta besitter, för hjärntrötta har kapacitet, den syns kanske inte lika tydligt, men den finns.

I boken finns mina tips på hur du som chef, Hr-person, kollega, vän eller anhörig kan agera och stötta en person som drabbats av hjärntrötthet. Och självklart finns tips direkt till den som drabbats. Allt bygger på mina egna erfarenheter av att ta mig tillbaka till arbetslivet så det finns inget rätt eller fel men tanken är att inspirera och bjuda på vad jag har kommit fram till. Några enkla metoder finns också beskrivna t ex hur man räknar aktivitetspoäng och jag hoppas att boken ska var till stor nytta för er alla oberoende av vilken roll just du har.

Det här bokprojektet är väldigt spännande, och det ska bli kul att se slutresultatet. Spridda erfarenheter har jag skrivit ner genom åren men nu, nu blir de samlade i en enda skrift. Att ha en projektledare/lektör/editör som håller ihop alla trådar är en förutsättning för mig för att mina erfarenheter ska bli publicerade, någon som håller ordning på allt, ser till att man får hjälp med både text och omslag och håller i alla kontakter som ska tas. Visst det kommer att kosta mig en slant, men utan detta stöd skulle det inte gå att genomföra.

Författarfoto ska man ha och jag försökte länge ta selfies och låta familjen hjälpa till, men det ville sig inte. Alltså, hur svårt kan det vara att få till ett bra fotografi ? Jättesvårt! Det slutade med att jag fick ta mer professionell hjälp, så nu finns äntligen en bild som jag är nöjd med.

Det som händer just nu är att jag får hjälp att ta fram ett omslag. Vi är inne i andra försöket, det första förslaget som jag själv trodde mycket på till en början ratades av en referensgrupp, så nu finns ett nytt förslag framme som jag tror kan bli bra.

Det är säkert en hel del annat som ska göras snart också och med din hjälp Ann, så ska det nog gå vägen och då! … när det är klart! … då kan ni träffa mig på bokmässan!

Boken kommer att lanseras på bokmässan i Göteborg söndagen 30/9 kl 11.00 och finnas i monter F02:55 alla mässdagar.

Ärligt talat så har jag inte varit med om en boklansering förut så just nu känns det väldigt spännande :-). Kanske får jag möjlighet återkomma här och berätta hur jag upplevde det. F ö kan ni snart läsa mer på min egen blogg som är under uppbyggnad. http://www.hamstream.se/

Ja, just det, kanske det viktigaste: Det ni ska kika efter på bokmässan är en bok med titeln: Hjärntrött med kapacitet.

 Allt gott!

Anna Hamström

🙂 Hjärntrött och fortfarande smart 🙂