Dagens gästbloggare är Ulrika Josefsson som är med i projektet ”Från bokidé till bokmässa”. Hennes bok Varför skriver du? En bok om skrivlust och författardrömmar i vår tid  lanseras i vår monter på bokmässan i Göteborg i slutet av september.

Skrivandets gemenskap lockar fler att vilja skriva?

För en tid sedan läste jag i DN om fyra författare som tillsammans skriver på ett manus i ett ljudboksprojekt. ”Deras grupparbete ska bli en roman”, löd rubriken. Självklart! Det stämmer precis, tänkte jag. Artikeln är nämligen ännu ett exempel på att skrivande inte enbart behöver vara det ensamma slitet med ord och text. Det kan också vara något vi delar eller gör tillsammans.

Exempelvis talas det numera ofta om skrivgrupper. Det gäller både de som finns i ”verkliga livet” och de som finns på nätet. Det handlar om hur gruppen arbetar, hur mycket den betyder för skrivandet eller kanske om att gruppen eller någon medlem blivit utgiven. Ofta får vi tips om hur vi kan starta en egen.

Även skrivkurser märks mer idag. Utbudet är stort och varianterna många, både på och utanför nätet. Kurserna finns från norr till söder eller utomlands. En del kan kombineras med vandringar, mindfulness eller yoga. Det finns helg- och veckokurser eller längre kurser och utbildningar på ett år eller två. Om kursdeltagare finner varandra i skrivandet, händer det också att kursen blir starten för en skrivgrupp. 

Andra exempel på skrivande gemenskaper är sådana som skapas för särskilda projekt. De syns inte minst genom de många antologier som skrivs, där författare deltar med sina respektive delar.

På senare tid har vi också sett flera kända författarpar (ofta i deckargenren) som skriver tillsammans. Det blir till förebilder för hur författare kan arbeta. Också.

För den som vill skapa sina verk i direkt samspel med läsarna, finns dessutom webbsajter som Wattpad och Kapitel1.se.

Självklart fungerar inte det här för alla. För vissa är skrivandets ensamhet nödvändig och en direkt förutsättning för att alls kunna skapa något. Men för andra kan gemenskapen och mötena ge skrivandet den där extra puffen som behövs ibland.

Intresset för att skriva och ge ut böcker är stort idag och många drömmer om att bli författare. Det finns flera orsaker till det men jag tror att en av dem handlar om synen på skrivandet som något vi kan dela eller göra tillsammans. När skrivandet mer påtagligt kan innehålla möten med andra som delar intresset, då lockas fler att pröva.

Det här skriver jag mer om i min bok som kommer i höst. Den heter Varför skriver du? En bok om skrivlust och författardrömmar i vår tid. Den är en djupdykning i vår inre skrivlust men också i de många yttre orsaker som trängs för att förklara varför så många vill skriva och ge ut böcker just nu. Boken ger en möjlighet att bättre lära känna sitt eget och andras skrivande. Den erbjuder också ett sätt att förstå det stora intresset för skrivande i ljuset av den kultur och det samhälle vi lever i. 

Boken lanseras på Bokmässan i Göteborg i slutet av september och kommer att finnas tillgänglig i en nätbokhandel nära dig eller via min hemsida. Där du också kan läsa mer om boken och om mig.

Om du vill läsa vidare om författarna som skriver tillsammans, hittar du DNs artikel här.

Med det önskar jag dig en fortsatt riktigt skön skrivsommar – ensam eller tillsammans med skrivarvänner. Kanske ses vi också på Bokmässan i Göteborg till hösten!

Ulrika Josefsson