Karin Fredriksson

diplomerad lektör

Min specialitet som lektör

Jag läser gärna skönlitterära manus om äldre och av äldre författare. Feelgood, påhittade historiska, släktkrönikor, deckare, relationsromaner, Jag läser allt från fantasy till facklitteratur men hoppar gärna poesi, teknikfokuserad sci fi och ren skräck. Jag vill ge dig det lektörsutlåtande som jag själv skulle vilja ha, nämligen en genomgång av de flesta byggstenarna (som definierar en bra bok), men med fokus på just det DITT manus behöver. Allt skrivet på ett för alla begripligt sätt. Jag vet att jag gärna nördar ner mig i trovärdigheten (i karaktärerna, dialogerna samt i handlingarna) och logiska missar. Dessutom hjälper jag gärna till med manusutveckling och coaching av memoarer.

Först fokuserar jag på om ditt manus väcker mitt intresse, vill jag av fri vilja fortsätta läsa? Fångas jag av karaktärerna? Känner jag in bokens miljöer. Därefter börjar mitt jobb som lektör. Jag hjälper dig då att forma och vässa ditt manus för att det ska blir så läsvärt och fängslande som möjligt på det sätt vi två tillsammans kan åstadkomma. Jag tittar på struktur och disposition, läsvänlighet, logik, karaktärer och deras interaktion, meningsbyggnad, tempo, perspektiv, språk och miljö samt lägger stor vikt vid din gestaltning. Därefter får du tillbaka ditt manus med kommentarer och ett utlåtande på 10-15 sidor beroende på vad ditt manus behöver. Jag vill gärna ha mailkontakt med dig under tiden. Om du väljer att skriva om delar på ett sätt som jag föreslagit läser jag gärna de avsnitten igen.

Dessutom är du välkommen till mitt nystartade författarretreat med självhushåll i Tiveden om du vill skriva eller redigera i lugn och ro. Om du vill kan du få hjälp med manusutveckling. Din hund är också välkommen.

Catrine Tollström

Min bakgrund

Att läsa och skriva har varit primärt för mig i sextio år så jag har hunnit en del. Jag har skrivit tusentals sidor med text varav jag skickat några noveller till veckotidningar där de faktiskt blivit publicerade. Annat jag skrivit har jag ratat och låtit hamna i lådan. Nu när jag känner till att det finns lektörer ska jag nog plocka fram och modernisera några av mina manus. Efter den respons jag fått på  gamla texter kan jag skriva under på att man stirrar sig helt blind på eget material, på både ont och gott.

Jag har utbildning i ekonomi, psykologi, kriminologi, förvaltning och grundläggande kunskaper om juridik. Dessutom har jag insikt i arkeologi, filosofi, pedagogik och mytologi. Har tidigare arbetat som marknadschef, vakthavande på fängelse, har haft eget företag  i begravningsbranschen och har erfarenhet från bil och varvsindustri.

Jag började för några år sedan att testläsa manus. Där jag blev jag uppmärksammad på att jag gjorde nästan lika mycket jobb som en lektör. Detta mynnade ut i jag sökte till Ann Ljungbergs, lekörsutbildning. Under sex månader har jag läst olika manus, kommenterat och skrivit utlåtanden som stötts, blötts och kommenterats av kursledare och övriga elever. Detta var en gedigen utbildning där allt lades tillrätta om hur man förvandlar ett manus till ett som är riktigt intressant.